Kakkerlakken

Er komen in Nederland verschillende kakkerlakken voor; de meest voorkomende is de Duitse kakkerlak, ook wel bakkerstor genoemd. De Duitse kakkerlak is lichtbruin, heeft antennes en een lengte van 10-15 mm. Kakkerlakken komen onder meer voor in woningen, bakkerijen en aan boord van schepen. Kakkerlakken zitten het liefst in donkere, warme en vochtige plaatsen. Duitse kakkerlakken zijn lichtschuw en het zijn alleseters.

Het is erg vervelend om kakkerlakken in de woning te hebben, bovendien kunnen de insecten schadelijk voor de gezondheid zijn. Als er eenmaal één kakkerlak in huis is, is er snel sprake van een plaag.

Er zijn verschillende manieren hoe u aan kakkerlakken kunt komen. Ze komen vaak mee in uw bagage als u op vakantie bent geweest. Of door verplaatsing van de eitjes; iemand neemt ze mee vanuit een omgeving waar kakkerlakken zijn. Verspreiding kan door het binnenbrengen van meermalen gebruikte kisten, dozen, manden, containers, etc. Ook door verhuizingen, transporten en import van goederen zoals exotische noten en andere voedingsmiddelen verspreiden kakkerlakken zich.

Hoe overlast voorkomen?
U kunt de overlast of schade van kakkerlakken beperken en zelfs voorkomen als u de volgende maatregelen neemt:

  • Ventileer uw woning goed en zorg voor een niet te hoge temperatuur. De kakkerlak voelt zich prima bij 25ºC.
  • Berg uw voedsel en afval goed op zodat kakkerlakken er niet bij kunnen komen. Als u voorraadbussen gebruikt, kunnen er ook geen andere knaagdieren bijkomen.
  • Maak uw keuken regelmatig en grondig schoon.
  • Dicht kieren, naden en doorvoeropeningen van leidingen.

De plaagdierbestrijder helpt
Bij hevige overlast is het nodig om een professionele plaagdierbestrijder in te schakelen, die mag chemische middelen gebruiken. Het is bij alle bestrijdingsmethoden en -middelen belangrijk dat de bewoners zich houden aan de aanwijzingen van de bestrijder en aanvullende preventieve maatregelen nemen.

Meer informatie
Neem voor informatie en/of advies bij overlast van kakkerlakken op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur contact op met Area via telefoonnummer 0591 – 57 10 80 of via het reactieformulier.