Mevrouw Slomp blije winnares nieuwe fiets ‘Mijn Drenthe Schoon’

23 september 2014

Tijdens de Drentse Fiets4Daagse vroegen alle Drentse gemeenten deelnemers om een idee voor Mijn Drenthe Schoon in te leveren. Mijn Drenthe Schoon is een campagne tegen zwerfafval om Drenthe schoon te houden. Mevrouw Slomp uit Wijster dichtte een aantal regels en won daarmee een fiets. Zij is ontzettend blij met haar prijs: “Ik doe al dertig jaar mee met de vierdaagse en zal volgend jaar zeker weer meedoen, maar dan wel op mijn nieuwe fiets!”

De ideeën voor Mijn Drenthe Schoon varieerden van: ‘Met veel gemak gooi je alles in de afvalbak’ tot ‘Als iedereen zich aan de regels houdt, gaat er helemaal niets fout. Dan blijft Drenthe netjes en schoon. Dat is de plek waar ik dan graag woon.’ Een ander idee was ‘Meer prullenbakken plaatsen’.
En zo was er ook nog het idee om meer voorlichting te geven over zwerfafval. In totaal zijn er 389 ideeën ingeleverd. Daarmee is de bewustwording van het belang van een schoon Drenthe gegroeid.

Snorkelset winnen met spel
Er zijn meer prijzen uitgedeeld. Zo ging een set fietstassen naar mevrouw Schuit uit Oude Niedorp in de provincie Noord-Holland. Ook de kinderen die meededen aan het spel de ‘Troep=Soep Race’ maakten kans op een snorkelset. Het thema van dit spel was de plastic soep in de oceanen. Door het nemen van hindernissen en vragen te beantwoorden leerden kinderen en (groot)ouders wat de plastic soep is. Jesse Hulleman,10 jaar, uit Meppel en Lindi Ribberink, 5 jaar, uit Beilen wonnen een snorkelset.

Actie Mijn Drenthe Schoon
Alle Drentse gemeenten zijn met ondersteuning van Area Reiniging tijdens de Drentse Fiets4Daagse in juli een campagne tegen zwerfafval gestart om Drenthe schoon te houden. Op negen verschillende locaties werd met succes aandacht gevraagd voor Mijn Drenthe Schoon. De fietsers waardeerden de extra aandacht voor zwerfafval en de plastic soep.

Help ook mee!
Zwerfafval is een probleem. Niet alleen is afval op straat een ergernis maar het veroorzaakt ook schade aan het milieu. Plastics worden bijvoorbeeld opgegeten door dieren en komen zo in de voedselketen terecht. Ook lossen plastic deeltjes van plastic zwerfafval op in water en komen zo
microplastics in onze rivieren en oceanen terecht. Wat kun je zelf doen om Drenthe schoon te houden (en te maken)? Neem afval mee naar huis of doe het in de prullenbak. Je kunt ook een zwerfie maken met #zwerfie en @schoondrenthe. Wat is een #zwerfie? Je raapt een stuk zwerfvuil op, maakt er een foto van en deelt die op Twitter, Facebook, etc. met #zwerfie in het bericht. Als iedere Nederlander elke dag een stuk zwerfvuil opruimt is er geen probleem meer. Meer tips, foto’s en informatie vindt u op www.mijndrentheschoon.nl