Zaterdag 19 maart: gratis compost als beloning voor scheiden gft

Zaterdag 19 maart kunnen inwoners van de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen vanaf diverse locaties gratis compost ophalen. Met deze actie bedanken de gemeenten en Area alsook afvalverwerkingsbedrijven Attero en Zuidema Groep de inwoners voor hun inspanning om groente-, fruit- en tuinafval (gft) te scheiden. De actie is ook bedoeld om inwoners te stimuleren komend jaar nog meer gft te gaan scheiden. Nog steeds belandt namelijk circa 25 procent in de grijze container.

Ophalen van compost
19 maart wordt gratis compost uitgedeeld op verschillende locaties:

  • Op de Milieustraat Coevorden, Morseweg 2 in Coevorden van 09.00-12.00 uur.
  • Op de Milieustraat Zweeloo, Kieveen 4 in Zweeloo van 09.00-12.00 uur.
  • Op het voormalig gemeentelijk composteerterrein aan de Bartholomeus Diasstraat in Emmen van 08.00-13.30 uur. Dit terrein ligt naast de milieustraat aan de Columbusstraat 25.
  • Bij de Zuidema Groep aan de Smirnoffstraat 14 in Hoogeveen van 09.00-13.30 uur. In verband met de te verwachten drukte wordt er vanaf de Europaweg een verplichte aanrijroute ingesteld. Deze route wordt met borden aangegeven.

Om gratis compost te kunnen ophalen, wordt bewoners geadviseerd om met een aanhangwagen te komen die afgedekt kan worden. De compost wordt dan met een kraan op de af te dekken aanhangwagen geladen. Tractoren en kiepwagens zijn niet toegestaan. Indien bewoners niet beschikken over een aanhangwagen, maar toch gebruik wilt maken van de actie is het mogelijk compost in plastic zakken of emmers te spitten. Zij dienen dan wel zelf te zorgen voor lege zakken of emmers en een schep.

Goed voor de tuin
Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar. Het stimuleert de groei van gewassen op een milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. Compost is, gemengd met tuinaarde, geschikt voor alle tuinplanten. Lees meer in de folder over groen.

Beter scheiden
Naast compost is er tegenwoordig een aanvullende toepassing van gft-afval. Afvalverwerker Attero haalt namelijk ook duurzame energie uit gft- en groenafval. Het verwerken van groen afval is bovendien goedkoper dan het verwerken van ongescheiden restafval. In dit restafval zit nog 25 procent gft-afval. Maar dat niet alleen. De inhoud van de grijze container bestaat gemiddeld uit zo’n 70 procent herbruikbare afvalsoorten. Met z’n allen kunnen we nóg beter afval scheiden.