Veel gestelde vragen

  • Wat is Diftar?

    Alle informatie over Diftar vindt u op www.afvalemmen.nl 

  • Hoe kan ik zakken voor het plastic verpakkingsafval aanvragen?

    Als uw zakken op zijn, dan kunt u nieuwe zakken gratis thuisgestuurd krijgen. U kunt deze opvragen via onze webshop óf via het telefoonnummer 0591 – 57 10 80. Daarnaast zijn onze zakken verkrijgbaar in onze milieustraten en via andere locaties binnen uw gemeente.

  • Hoe kom ik af van muizen, ratten en/of wespen?

    Wij helpen u graag om plaagdieren zoals muizen en ratten te bestrijden. Voor informatie en/of advies bij overlast van plaagdieren, neem dan contact op met Area via telefoonnummer 0591 – 57 10 80. Op werkdagen zijn we bereikbaar van 8.00 tot 16.30 uur. Kijk ook eens op de pagina Plaagdierbestrijding naar wat u zelf kunt doen om overlast te voorkomen.

  • Hoe plaats ik mijn container en plastic verpakkingsafval aan de weg?
    • Zet uw afval voor 07.00 uur aan de weg.
    • Plaats uw afval(container) op een vlakke ondergrond.
    • Plaats uw afval(container) op niet meer dan een halve meter van de straatrand.
    • Plaats uw afval(container) vrij van obstakels zoals bomen, palen, hagen, schuttingen enzovoort.
    • Zorg dat de deksel van uw containers is gesloten.
    • Wanneer u een binnenzak in uw container gebruikt, slaat u deze bij het aanbieden naar binnen om.
    • Bied niet meer dan 80 kilogram afval aan.

    Haal uw container zo snel mogelijk na lediging van de weg. 

  • Hoe scheid ik mijn afval?

    Kijk voor het scheiden van afval in het Afval-ABC. Hier staat per afvalsoort beschreven hoe u het afval het beste scheidt. Ook geven we u graag enkele tips om goed met afval om te gaan.

  • Hoe vraag ik een milieupas aan?

    Milieupas Emmen

    voor het betreden van de milieustraat in Emmen heeft u een milieupas nodig. Deze pas registreert hoeveel afval u brengt. Bewaar deze daarom goed. Elk nieuw jaar worden de geregistreerde (betaalde) kilo’s op nul gezet. Het tegoed dat u niet heeft gebruikt, kunt u niet meenemen naar het volgende jaar. Levert u meer dan 300 kg afval op het betaalde gedeelte, dan krijgt u hiervoor een factuur thuisgestuurd. 

    Milieupas voor het openen van ondergrondse containers
    De milieupas van Area is ook te gebruiken voor het ontgrendelen van ondergrondse containers met een elektronisch slot. Deze ondergrondse containers staan vaak bij hoogbouwwoningen of winkelcentra.

    Geen milieupas of pas verloren?
    Heeft u geen pas of bent u deze verloren? Dan kunt u bij Area een nieuwe pas aanvragen. Na het betalen van de vervangingsbijdrage van € 10,- ontvangt u een (nieuwe) pas. U betaalt met een eenmalige machtiging tot automatisch incasso. Indien van toepassing wordt uw oude pas geblokkeerd. U kunt de pas telefonisch aanvragen via 0591 – 57 10 80 of u vult het online aanvraagformulier in. Op dit formulier vindt u ook de algemene voorwaarden. Voor het aanvragen van de milieupas kunt u ook terecht bij de receptie van Area, van maandag t/m vrijdag.

    Verhuizing of einde gebruik van pas?
    Gaat u verhuizen binnen de gemeente Emmen? Dan kunt u uw milieupas houden voor gebruik vanaf uw nieuwe adres. Verlaat u de gemeente of gebruikt u de pas om andere redenen niet meer? Dan kunt u deze per post sturen naar Area. Op de achterzijde van de pas vindt u de adresgegevens.    

     

    Milieupas Hoogeveen

    Voor het betreden van de milieustraat in Hoogeveen heeft u een milieupas nodig. Deze pas registreert hoeveel afval u brengt. Bewaar deze daarom goed. U bent zelf verantwoordelijk voor misbruik van de pas bij vermissing. Meld dit daarom tijdig.

    Tegoed uit vorig jaar
    Met ingang van ieder kalenderjaar worden de geregistreerde (betaalde) kilo’s op nul gezet. Het tegoed wat u in een kalenderjaar niet gebruikt, kunt u niet meenemen naar het volgende jaar. Levert u meer dan de aangegeven gratis kilo’s af op het betaalde gedeelte, dan krijgt u hiervoor een factuur thuisgestuurd.

    Milieupas voor het openen van ondergrondse containers
    U heeft een andere milieupas nodig voor het ontgrendelen van ondergrondse containers met een elektronisch slot. Deze ondergrondse containers staan vaak bij hoogbouwwoningen of winkelcentra.

    Geen milieupas of pas verloren?  
    Heeft u geen pas of bent u deze verloren? Dan kunt u bij Area een nieuwe pas aanvragen. Na het betalen van de vervangingsbijdrage van € 10,- ontvangt u een (nieuwe) pas. U betaalt met een eenmalige machtiging tot automatisch incasso. Indien van toepassing wordt uw oude pas geblokkeerd. Vul voor het aanvragen van een pas het aanvraagformulier in. U kunt hiervoor ook bij het weegkantoor op de milieustraat terecht. Stuur het formulier op of lever het af bij Area. De algemene voorwaarden zijn tevens op het aanvraagformulier te vinden. Indien u naar het weegkantoor gaat voor een nieuwe pas, dan stellen wij het op prijs dat u het bedrag pint.

    Verhuizing of einde gebruik van pas
    Gaat u verhuizen? Dan laat u uw milieupas achter op uw oude adres. Dit geldt zowel voor verhuizing binnen als buiten de gemeente Hoogeveen. Gebruikt u de pas om bepaalde redenen niet meer? Ook dan dient u de pas op uw adres te laten. De inzamelmiddelen, waaronder de containers en de milieupas, staan geregistreerd op het adres. Als u een andere woning betrekt in de gemeente Hoogeveen, dan ligt daar een milieupas voor u klaar. Indien u een nieuwbouwwoning betrekt, dan kunt u gratis een nieuwe pas aanvragen.

  • Hoeveel afval mag er in mijn container?

    Uw container mag niet zwaarder wegen dan 80 kilogram. 

  • Ik ben mijn container kwijt, hoe vraag ik een nieuwe aan?

    Indien de container in de vuilniswagen is gevallen, belt u met Area via 0591 – 57 10 80. U krijgt zo snel mogelijk een vervangende container thuisbezorgd. Als u denkt dat de container gestolen is, doet u aangifte van diefstal bij de politie. Dit kan telefonisch, maar ook digitaal. U stuurt het bewijs van aangifte naar Area (Postbus 2297, 7801 CG Emmen) of u brengt het langs op de Columbusstraat 25 in Emmen. U krijgt binnen een paar dagen een vervangende container thuisbezorgd.

  • Ik wil graag afval brengen naar de milieustraat. Wanneer is de milieustraat open?

    Alle informatie over de milieustraten, zoals openingstijden en contactgegevens, vind je op onderstaande pagina.

  • Wanneer wordt mijn afval opgehaald?

    Area zamelt wekelijks afval in. Kijk in uw afvalkalender wanneer Area bij u in de straat rijdt.

  • Wat hoort bij plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD)? En mag dus in de doorzichtige zak of de container met oranje deksel?

    We zamelen plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (ook blikjes) en kartonnen drankpakken samen in. Deze afvalstroom noemen we PMD. U verzamelt PMD in de doorzichtige zak waar u eerder alleen plastic verpakkingsmateriaal in verzamelde. In de gemeente Hoogeveen mag het PMD ook in de container met oranje deksel. Daarnaast kunt u het naar de afvalsorteerstraten brengen.

    Wat valt onder PMD?
    Lege plastic verpakkingen, zoals:

    • Plastic tassen
    • Plastic folie
    • Plastic verpakkingen van bijvoorbeeld vleeswaren, kaas, boter, tubes van tandpasta
    • Flacons van wasmiddelen
    • Schoonmaakmiddelen
    • Shampooflacons
    • Plantenpotten

    Lege metalen verpakkingen bijvoorbeeld:

    • Drankblikjes
    • Conservenblikken
    • Metalen deksels van potjes
    • Aluminium bakjes

    Lege drankpakken: kartonnen verpakkingen van bijvoorbeeld vruchtensap, zuivel (melk, yoghurt), gezeefde tomaten, maar ook kartonnen flacons van vloeibare wasmiddelen.

    • Download een uitgebreide lijst van wat er wel en niet bij het PMD hoort (per gemeente):
      PMD-lijst gemeente Emmen
      PMD-lijst gemeente Coevorden
      PMD-lijst gemeente Hoogeveen
    • Zijn uw zakken voor het bewaren van uw PMD op? Kijk bij verkrijgbaarheid zakken waar u nieuwe kunt ophalen of bestel online nieuwe zakken.
       
  • Waar vind ik mijn afvalkalender?

    Uw afvalkalender kunt u via hier opvragen. Nog gemakkelijker is de Area Afval App die u kunt downloaden op uw telefoon. Zo hebt u altijd uw afvalkalender bij u en weet u op welke (inhaal)dagen u uw container aan de straat kunt zetten. U kunt ook een melding instellen, zodat de app u hieraan herinnert.

  • Moet ik een doorzichtige PMD-zak gebruiken?

    Ja, voor het verzamelen van uw PMD dient u een doorzichtige PMD-zak te gebruiken. U mag het PMD ook los in de container doen, maar geen zwarte, grijze of ondoorzichtige zak gebruiken.

    De PMD-zak moet altijd doorzichtig zijn. Dit is een voorwaarde van het recyclebedrijf dat PMD verwerkt: de verwerker wil altijd kunnen zien wat in een zak zit, om zo vervuiling van restafval in het PMD tegen te gaan. Gebruik dus altijd een doorzichtige PMD-zak. Deze zijn af te halen op diverse afhaalpunten in uw gemeente. U kunt ook doorzichtige pedaalemmerzakken gebruiken.

  • Hoe laat moet ik mijn container aan de straat zetten?

    Zorg ervoor dat je jouw container op de dag van inzameling voor 7.00 uur 's ochtends hebt aangeboden. Mocht dat niet lukken, zet hem dan de avond van tevoren bij de weg.